Hramul bisericii
Maria, Steaua Evanghelizării
La sfârșitul lunii februarie 1992, în avionul care îl conducea pe Papa Ioan Paul al II-lea la Roma din călătoria apostolică a Sanctității Sale în Africa, printre jurnaliștii prezenți se afla și preotul Guido Todeschini, fondator al postului de televiziune italian TelePace. La momentul tradițional al salutului și mulțumirilor aduse de Suveranul Pontif jurnaliștilor care l-au însoțit, Pr. Todeschini a avut ocazia unei scurte conversații cu Sanctitatea Sa, prilej cu care Papa Ioan Paul al II-lea l-a invitat pe don Guido să facă cunoscută Steaua Evanghelizării. Atât Sinodul Cardinalilor cât și Papa Paul al VI-lea în exortația apostolică Evangelii Nuntiandi, au declarat-o pe Maria „Steaua Evanghelizării”. Următorul pas întreprins de însuși Papa Ioan Paul al II-lea a fost acela de a-i încredința pictoriței Dina Bellotti – portretistă istorică a papilor și a altor personalități de renume internațional – misiunea de a realiza o icoană care să o reprezinte pe Sfânta Fecioară Maria ca prim martor al anunțului Mântuirii și, prin urmare, ca păzitor și protector al „noii Evanghelizări”, la care contribuie și postul de televiziune, respectiv de radio-difuzione TelePace din Italia.
Icoana realizată a fost binecuvântată de Papa Ioan Paul al II-lea la audiența generală din 21 octombrie 1992, în Aula Paul al VI-lea din Vatican. Cu acea ocazie, Papa Wojtyła i-a oferit Pr. Guido Todeschini Rugăciune dedicată Sfintei Fecioare Maria, Stea a Evanghelizării pentru ca aceasta să fie recitată și răspândită în întreaga lume. Astăzi, acea imagine este venerată de mii de credincioși este păstrată în Sanctuarul „Maria Stella dell’Evangelizzazione” [„Maria Steaua Evanghelizării”] din Cerna (Verona, Italia), situat lângă sediul istoric TelePace. Un sanctuar care este rodul contribuției multor credincioși din întreaga lume care au dorit să o cinstească pe Maica Domnului și, în același timp, să fie alături de activitatea noii evanghelizări prin mijloace de comunicare precum radioul și televiziunea TelePace, ale căror carismă își au rădăcinile în „slujirea lui Dumnezeu și a omului în Biserică”[1].
O copie a imaginii originale a Sfintei Fecioare Maria, Steaua Evanghelizării se găsește la intrarea în biserica greco-catolică din Băile „1 Mai”, în mozaic, reproducând-o pe Maica Domnului care îl arată lumii pe Pruncul Isus, Mântuitorul lumii și fereastră a soluțiilor tuturor problemelor noastre.
În brațele ei, încredințați cu încredere grijile Voastre!
Rugăciune dedicată Sfintei Fecioare Maria, Stea a Evanghelizării
O Sfântă Fecioară Maria,
care în dimineața Rusaliilor
ai susținut cu rugăciunea Ta începutul evanghelizării întregii lumi
prin misiunea apostolilor, sub îndrumarea Spiritului Sfânt,
Cu grija ta neîncetată de Mamă,
continuă să îndrumi și astăzi,
în aceste vremuri de încercare și speranță,
pașii Bisericii Universale care, docilă față de chemarea Domnului ei,
propovăduiește popoarelor și națiunilor din toate colțurile pământului
Vestea Bună a Mântuirii.
Inspiră alegerile noastre de viață,
mângâie-ne în ora încercării,
astfel încât, credincioși lui Dumnezeu și omului,
să pășim cu îndrăzneală umilă pe cărările misterioase ale eterului,
pentru a aduce în mintea și inima fiecărei persoane
Vestea bucuriei lui Cristos, Mântuitorul omului.
O, Marie, Stea a Evanghelizării,
însoțește-ne!
Amin.
(Papa Ioan Paul al II-lea)
Hramul bisericii
Un dar special
Cu prilejul evenimentului de resfințire a bisericii greco-catolice din Băile „1 Mai”, a fost oferită comunității greco-catolice din Haieu de medicul italian Mario COLOMBO și surorile Congregației „Maria Bambina” din Milano, o statuie din ceară reprezentând Nașterea Maicii Domnului, a celei considerate Maria Copil Sfânt (Maria Bambina). Această statuie a fost realizată de Surorile Carității din Milano, care își desfășoară misiunea în spitalul milanez „Auxologico-Capitanio”, ca „dar din partea prietenilor milanezi pentru prietenii din Bihor”.
Maria Bambina
Despre originalul statii Maria Bambina
Originalul statuii Maria Bambina este conservat în Sanctuarul cu același nume din Milano (str. Santa Sofia) și datează din prima jumătate a sec. al XVII-lea. Aceasta a fost realizată de Sr. Isabella Chiara Fornari, călugăriță franciscană de Todi și adusă la Milano în 1738 de episcopul Alberico SIMONETTA. La jumătatea sec. al XVIII-lea statuia este încredințată unei comunități de Surori ale Carității, iar în anul 1877 reprezentarea Micuței Copile Maria ajunge la surorile din noua Casă Generală de pe str. Santa Sofia din Milano, în interiorul Sanctuarului unde este venerată până în prezent. Se întâmplă ca pe 9 septembrie 1884, tânăra postulatoare Giulia MACARIO să fie vindecată într-un mod miraculos de o boală gravă. Este prima din lunga serie de intervenții miraculoase mariane, iar Sanctuarul devine centru al unei devoțiuni populare în creștere. Devoțiunea către Maria Bambina este într-un mod particular îndrăgită de Biserica ambroziană (Biserica din Milano), cu atât mai mult cu cât îi este consacrat ei Domul din Milano, în 1572 de sf. Carlo Boromeu.
Papa Ioan Paul al II-lea vizitează Sanctuarul de pe str. Santa Sofia din Milano pe 4 noiembrie 1984, pentru a se așeza în rugăciune în fața statuii Maria Bamnbina la finalul vizitei Sanctității Sale în dieceza ambroziană, cu prilejul celui de-al patrulea Centenar de la moartea sfântului Carlo Boromeu. Mariei Bambina credincioșii i se adresează cu multă credință, în mod special femeile însărcinate sau familiile care doresc să aducă pe lume un copil, harurile mijlocite de aceasta fiind numeroase.
Cu o solemnitate particulară, se celebrează în fiecare an Novena dedicată Mariei Bambina, iar ziua în care este sărbătorită este 8 septembrie, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.