Descrierea parohiei

Descrierea parohiei

Biserica greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai”

Biserica greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai” este un lăcaș de cult catolic, de rit bizantin, din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, care se află în centrul stațiunii balneare (zona metropolitană a orașului Oradea), ca punct de referință spiritual, cultural și turistic. Temelia ei a fost pusă în 1999, anul vizitei apostolice a primului Suveran Pontif în România, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea.

Descriere parohiee

Un eveniment istoric marcant pentru țara noastră, pe care al 264-lea Succesor al Sfântului Apostol Petru o îndemna să fie „prin Cristos, protagonista unei noi perioade de entuziasm și curaj”. În memoria acelei vizite a fost ridicată, în exclusivitate, o biserică dedicată «Sfintei Fecioare Maria, Stea a Evanghelizării», sărbătoare instituită de același Suveran Pontif. Ecourile evenimentului istoric de acum 22 de ani au fost nenumărate, fiind resimțite pe plan cultural, spiritual, social și european. Simbolic, acestea răsună zi de zi aici prin clopotul cel mare al bisericii din Băile „1 Mai”, donat de însuși Papa Ioan Paul al II-lea.

Bisericuței din stațiunea Băile „1 Mai” îi trec pragul an de an sute de români de diferite confesiuni, din țară și străinătate, care se roagă împreună. Totodată, se găsesc aici familii greco-catolice originare din satul Haieu, credincioși care au rezistat încercărilor de credință purtate de perioada mai puțin luminată a Bisericii Române Unite cu Roma Greco – Catolice. Alături de aceștia am încercat să conservăm spiritualitatea originală a locului, fiind deschiși către toți pelerinii care ajung în Băile „1 Mai” și care, nu se gândeau vreodată că intrând în această biserică își vor încânta sufletul de Frumos și Adevăr, comunicate îndeosebi printr-un mozaic bizantin foarte fin care o distinge și un iconostas neobizantin în foiță de aur. La exact 20 de ani, de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea la București, în 2019, acest loc a intrat într-un amplu proces de renovare și restaurare, inerent pentru a-i fi conservată imaginea, dar mai ales valoarea arhitecturală și artistică. În anul 2021, la două decenii de când a fost consacrată, biserica este resfințită de PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, în prezența nunțiului apostolic în România, Excelența Sa mons. Miguel Maury Buendía, împreună cu PSS Claudiu Pop, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, a episcopului romano-catolic de Oradea, mons. László Böcskei, alături de un sobor de preoți și diaconi. La final, un gând de Bucurie, Pace și Speranță, pe care doresc să îl transmit fiecăruia dintre dumneavoastră, de a trăi bucuria întâlnirii în biserica greco-catolică din Băile „1 Mai”, loc care există pentru a ne ajuta să intrăm în comuniune cu Domnul și de a ne simțim cu toții frați. «Veniți și vedeți cât de bun este Domnul!» Domnul să vă binecuvinteze! Pr. Ștefan Madarasi
default
descriere paroohie

Bisericuței din stațiunea Băile „1 Mai” îi trec pragul an de an sute de români de diferite confesiuni, din țară și străinătate, care se roagă împreună. Totodată, se găsesc aici familii greco-catolice originare din satul Haieu, credincioși care au rezistat încercărilor de credință purtate de perioada mai puțin luminată a Bisericii Române Unite cu Roma Greco – Catolice. Alături de aceștia am încercat să conservăm spiritualitatea originală a locului, fiind deschiși către toți pelerinii care ajung în Băile „1 Mai” și care, nu se gândeau vreodată că intrând în această biserică își vor încânta sufletul de Frumos și Adevăr, comunicate îndeosebi printr-un mozaic bizantin foarte fin care o distinge și un iconostas neobizantin în foiță de aur.
La exact 20 de ani, de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea la București, în 2019, acest loc a intrat într-un amplu proces de renovare și restaurare, inerent pentru a-i fi conservată imaginea, dar mai ales valoarea arhitecturală și artistică. În anul 2021, la două decenii de când a fost consacrată, biserica este resfințită de PSS Virgil Bercea, episcop grecocatolic de Oradea, în prezența nunțiului apostolic în România, Excelența Sa mons. Miguel Maury Buendía, împreună cu PSS Claudiu Pop, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, a episcopului romano-catolic de Oradea, mons. László Böcskei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

La final, un gând de Bucurie, Pace și Speranță, pe care doresc să îl transmit fiecăruia dintre dumneavoastră, de a trăi bucuria întâlnirii în biserica greco-catolică din Băile „1 Mai”, loc care există pentru a ne ajuta să intrăm în comuniune cu Domnul și de a ne simțim cu toții frați. «Veniți și vedeți cât de bun este Domnul!»

 

Domnul să vă binecuvinteze!

 

Pr. Ștefan Madarasi