În anul 1999 se sfințea piatra de temelie a acestei biserici, fiind de față PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea, împreună cu cei care erau pe atunci o parte dintre curatori: domnul Ciordaș Lazăr, domnul Pop Gheorghe și mama dânsului, doamna Ecaterina Pop. Era o zi obișnuită, devenită însă cu adevărat specială, căci imediat după aceasta au început lucrările de construcție. Îmi amintesc că a fost făcută o groapă imensă, de minim 3 m adâncime, umplută apoi cu bolovani (fiind vorba de un teren aluvionar). Proiectul bisericii a fost realizat la Cluj-Napoca, de regretatul arhitect greco-catolic Ioan Arboreanu, inspirat fiind de modelul Catedralei Arhiepiscopale Majore „Sf. Treime” din Blaj.
Biserica din Băile „1 Mai” a fost finalizată în doi ani, perioadă în care s-a lucrat fără întrerupere. Astfel, în anul 2001 a fost sfințit noul lăcaș de cult, fără a sta în conservare. Din punct de vedere al unicității, biserica se remarcă printr-o operă ornamentală care la acea vreme era unică în zonă: un mozaic fin realizat de firma Georgie’s. Alături de aceasta i-au fost dăruite o serie de obiecte simbolice:
– O RAMURĂ de măslin sfințită de însuși Papa Ioan Paul al II-lea în Piața „Sfântul Petru” din Roma, în solemnitatea Rusaliilor;
– cele trei CLOPOTE, dintre care unul a fost donat bisericii noastre de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, altul de alumnii Colegiului Pio Romeno din Roma, iar al treilea de credincioșii locului;
– CRUCEA de LUMINĂ situată în partea dreaptă a esplanadei din grădina bisericii a fost donată de Gerard CAIGNEAU din Livreu, Franța. Este o cruce simbolică, înaltă de 7m 28 cm, perimetrul ei reprezentând a suta parte din Crucea de pe Golgota, pe care Fiul Omului a fost răstignit și prin a cărui jertfă lumea a primit cu adevărat Lumină;
– grota SFINTEI FECIOARE MARIA care ține în mână Rozariul, amintind devoțiunea de suflet a credincioșilor greco-catolici ai locului care și-au păstrat apartenența religioasă;
– CEASURILE de pe turlele bisericii donate de doamna Ursula VIERI din Elveția, acum credincioasă a parohiei[1];
– două STATUI, ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care au stat 47 de ani în podul fostei biserici greco-catolice din Haieu, astăzi ortodoxă. Acestea au fost recuperate cu ajutorul curatorului Georgiu Bologan (†).
Preot misionar din 1994, dorindu-și să fie în Biserică „precum unul dintre aceia care-și întind haina lor ca sa calce Domnul și Mântuitorul nostru la Intrarea în Ierusalim”, Pr. Vasile Pâncotan a slujit în perioada 1997-2001 ca păstor al comunității din Haieu în capela romano-catolică din Băile „1 Mai” pusă la dispoziție comunității greco-catolice. De atunci, până în 2017, a fost paroh al noii Biserici greco-catolice din Haieu – Băile „1 Mai” în a cărei ctitorire s-a implicat trup și suflet.
Despre ce a însemnat construirea acestei biserici acum 20 de ani, Pr. Vasile mărturisește: «la început, nu am îndrăznit nici măcar să cred că așa ceva este posibil». Însă, «prin meritul și implicarea Excelenței Sale George Bologan care era student pe atunci, a ascultătorilor postului de televiziune TelePace Italia și a binefăcătorilor din țară și străinătate intermediați de același protagonist, incredibilul a devenit realitate».
«Acum, la două decenii distanță, trăiesc acest moment de resfințire [4 septembrie 2021] cu mulțumirea că ceea ce nu se putea face pe atunci calitativ s-a făcut acum: tencuiala, geamurile, încălzirea. Ceea ce îmi doresc acum este ca biserica aceasta să își îndeplinească misiunea pe mai departe, iar preoții care vor sluji aici să fie la înălțimea eforturilor care s-au făcut și a spiritualității locului, a Bisericii Domnului nostru Isus Cristos. În plus, ceea ce am început eu și nu știam cum are să se termine, iată că de asemenea s-a realizat: pe lângă Biserică, casa parohială.
Lăudat să fie Isus și Sfânta Fecioară Maria!».
PISANIE[2]
Biserica greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai” a fost construită cu binecuvântarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, la inițiativa clericului George Bologan, pe atunci student la Propaganda Fide din Roma și fiu al satului Haieu, în vremea arhipăstorilor: eroicul cardinal al României Alexandru Todea și ÎPSS mitropolit Lucian Mureșan, a păstoririi parohiei de către Pr. Vasile Pâncotan, cu sprijinul substanțial al postului de televiziune TELEPACE din Italia și a altor binefăcători care au apreciat valoarea credinței împărtășită de românii greco-catolici care nu au renunțat niciodată să își mărturisească dragostea față de Dumnezeu și de neamul românesc, rămânând fideli Bisericii lor.
Biserica a fost consacrată la 28 august 2001 de Preafericitul Părinte Patriarh al Antoniei, Cardinalul Ignace I Moussa Daona, prefect al Congregatiei pentru Bisericile Răsăritene (din Vatican), înconjurat de un numeros sobor de preoți, diaconi și mii de credincioși.
Vrednici de pomenire și ctitori sunt: mons. Guido Todeschini și Giovanni Cereghini, ascultătorii Telepace (Italia) și Consiliul parohial format din: Ciordaș Lazăr, Antal Ioan, Pop Gheorghe, Bot Pașcu, Igna Traian, Țurcaș Dumitru, Pop Dumitru și Vlad, Sălăgean Iosif. Crâsnicii: Bologan Gheorghe și Jula Ioan[3].
Arhitect: Ioan Arboreanu
Ornamentul în mozaic este opera firmei GEORGIE’S care prin generozitatea lor sunt și binefăcători ai acestei Biserici.
Pentru ctitorii și binefăcătorii Sfintei Bisericii acesteia să ne rugăm neîncetat Domnului!
[1] acestea au fost înlocuite cu un sistem digital de ultimă generație realizat de filiala din România a firmei AUDIORA Italia, care a asigurat totodată înlocuirea sonorizării interioare și exterioare a lăcașului de cult. Aceasta, pentru o percepție acurată a oficiilor liturgice a enoriașilor prezenți în biserică, precum și a celor care iau parte la Sfintele Liturghii transmise din parohie prin intermediul Radio Maria România.
[2] datând din anul 2001, anul consacrării lăcașului de cult
[3] și mulți alți oameni de bună voință care au păstrat numele lor secret, sub păstorirea primul preot paroh Pr. Pâncotan Vasile, a cărui misiune a fost încredințată din februarie 2017 preotului Ștefan Madarasi